Sisteme de alarmă

De cele mai multe ori un sistem de alarmă este asociat cu instituții, magazine sau sedii de firme, însă tot mai mulți proprietari particulari sunt interesați de securizarea spațiului privat cu astfel de sistem de securitate.
Interesul crescut pentru sistemele de alarmă a avut ca rezultat apariția, în ultimii ani, a unor modele complete foarte accesibile, dotate cu toate cele necesare pentru securizarea chiar și a unui apartament. Opțiunile sunt extrem de variate în ceea ce privește numărul de senzori și a zonelor ce pot fi supravegheate simultan.
Pe lângă componenta anti-efracție, un sistem de alarmă inteligent permite și conectarea altor tipuri de senzori (de incendiu sau gaze) oferind astfel o siguranță sporită. Instalarea unui sistem de alarmă este primul pas, cea mai bună recomandare fiind să încheiați un contract cu o firma de pază, care va fi alertată automat în cazul unui incident și poate interveni în doar câteva minute.

Caracteristicile cele mai importante ale unui sistem de alarmare

efractiePosibilitățile de configurare – includ capabilitățile de programare a centralei de comandă dintre care merită amintite delimitarea zonală a perimetrului protejat, configurarea modurilor de lucru (noapte, timp de zi, vacanță) care activează/dezactivează anumiti senzori sau îi calibrează pentru praguri de alarmare.
Totodată sistemul permite și stabilirea codurilor de armare/dezarmare, codul de alarmă silențioasă, stabilirea numerelor de telefon apelate, mesajele vocale și conținutul mesajelor SMS sau al notificărilor trimise prin Internet. Întregului sistem poate fi modificat sau ajustat după caz și în funcție de necesități.
Conectarea cu centrul de monitorizare – principalele tipuri de sisteme sunt cele cu alarme radio (GSM, GPRS) sau cablate (linie telefonică), cu trimitere de mesaje SMS la numere predefinite sau apelarea acestor numere cu mesaje vocale. Un alt tip de sistem este cel cu alertare prin Internet, direct în aplicația de mobil. Există sisteme care înglobează toate aceste opțiuni, sistemul oferind astfel o redundanță sporită.
Interconectarea componentelor – comunicarea dintre centrală, senzori, detectoarele de mișcare și sirene. Există variante de conectare cu fir sau wireless.
Comanda de la distanță – sistemul poate fi armat, dezarmat, se poate schimba modul de lucru totul dintr-o aplicație de mobil folosind un apel telefonic la un număr special sau comenzi predefinite prin SMS.
Autonomie – în cazul în care se ia curentul sau firele sunt tăiate sistemul de alarmare ar trebui sa funcționeze cel puțin o zi folosind acumulatorul intern. Se recomandă verificarea specificațiilor producătorului.
Detecție animale de companie – pentru prevenirea alarmelor false se recomandă montarea unui set de senzori inteligenți care nu se activează în cazul animalelor de companie.
Senzori de incendiu, gaz, monoxid sau inundație – sunt senzori extra, utili pentru situațiile care pot avea consecințe nefaste.
Alertare cu precizarea tipului și locației incidentului – datorită informațiilor detaliate transmise de senzori identificarea tipului de alertare, precum și a spațiului în care a avut loc evenimentul este foarte ușoară permițând în același timp o intervenție rapidă și eficientă.
Posibilitățile de upgrade – în cazul în care se optează pentru un sistem de alarmare simplu, este bine de știut că, în timp, se pot adăuga senzori suplimentari sau camere de supraveghere. Unitatea centrală are o limită maximă de senzori pe care îi poate controla, așadar la alegerea unui sistem trebuie avut în vedere acest lucru.
Jurnal de evenimente – este accesibil pe ecranul unității centrale sau în aplicația de mobil/interfața web a sistemului de alarmă, dacă opțiunea este disponibilă. De luat în considerare sunt următoare tipuri de intrări în jurnal: armare, dezarmare sistem, alertă de la senzorul X, locația incidentului, etc precum și numărul maxim al acestora.

Componentele unui sistem de alarmă antiefracție

Panoul de comandă – este unitatea principală a sistemului de alrmare. Centrala trebuie instalată într-un loc discret, într-o cutie securizată și conectată la o sursă de alimentare de 220V. Centrala primește și procesează semnalul de la toți senzorii instalați și comandă comportamentul sistemului în funcție de programarea prealabilă și evenimentele înregistrate.
Tastatura sau panoul de control – este o tastatură ce permite controlul rapid al sistemului (armare, dezarmare, verificare jurnal înregistrări). Tastatura este montată într-un loc accesibil, imediat la intrarea în perimetrul protejat. Modelele avansate includ și ecran LCD pe care sunt afișate informații suplimentare și eventual indicatori luminoși.
Telecomanda de armare/dezarmare – majoritatea sistemelor includ o telecomendă care permite accesarea funcțiilor principale ale sistemului de la distanță. Se permite astfel armarea/dezarmarea sistemului de la o distanță de câțiva zeci de metri fără a fi necesară accesarea panoului de control.
Sirene de interior/exterior – un factor important în descurajarea intrușilor îl reprezintă sirena care sună alarma la un nivel sonor ridicat. Sirenele pot fi de interior sau de exterior și se montează în locuri greu accesibile pentru a nu putea fi dezactivate
Senzori magnetici de acces – sunt contacte magnetice sau metalice care transmit centralei un semnal în clipa în care se întrerupe contactul între cele doua componente ale senzorului, montate pe tocul ușii sau al geamului.
Detectoare de mișcare – în infraroșu sau cu microunde, cu rol detectare a oricărei mișcări în interiorul perimetrului protejat.

Materialele prezentate în această pagină sunt strict cu caracter informativ. Pentru detalii și informații detaliate legate de sistemele de alrmare vă rugăm să ne contactați la nr de tel. 0770.208.867 sau utilizând formularul de contact de pe pagina noastră.